Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia…

Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Moldova

Parlamentul European urmeaza sa adopte pe 7 mai rezolutia privind situatia din Moldova, dupa ce o delegatie a PE a effectuat o vizita in la Chisinau saptamana trecuta.


Proiectul rezolutiei trece in revista mai multe incalcari constatate de parlamentarii europeni si condamna vehement „campania masiva de hartuire si de violare a drepturilor omului si a altor actiuni ilegale intreprinse de carte autoritatile de la Chisinau dupa alegerile din 5 aprilie”.

Textul propus spre adoptare arata „ingrijorarile [PE] fata de arestarile ilegale si abuzive, (…), incalcarea dreptului la viata, a dreptului de a nu fi supus unui tratament degradant si inuman, la tortura si alte pedepse, a dreptului la libertate si securitate…”. Rezolutia condamna violarea dreptului la asociere, a libertatii de exprimare” si se ingrijoreaza de faptul ca aceste actiuni mai continua.

Proiectul de rezolutie „cheama la un dialog national”, dar sublinieaza ca „exista tensiuni interne serioase” si ca este prin urmare nevoie urgenta „de o comisie de ancheta independenta cu participarea UE si a comitetului pentru prevenirea torturii al Conisliului Europei, carora sa li se alature experti independenti pentru a effectua o ancheta obiectiva si transparenta”. Textul mentioneaza si faptul ca cei responsabili de violentele asupra detinutilor trebuie trasi la raspundere, iar rezultatele anchetei respective sa contribuie la o reforma serioasa a sistemului judiciar si a politiei din Moldova.

„Cazurile de tortura, cele de deces, precum si cele ale lui Anatol Matasaru si Gabriel Stati trebuie investigate in mod special, fiind motivate politic”, se zice in viitoarea rezolutie a PE.

Parlamentarii mentioneaza in acest proiect de rezolutie de asemenea libertatea presei, amintind campaniile de hartuire a acesteia, precum blocarea difuzatii pe Internet, explulzarea jurnalistilor, utilizarea radiodifuziunii publice in scopuri de propaganda si recenta scrisoare a ministerului de Interne carte mai multe ziare si ONG-uri care avea drept scop cenzurarea presei. De asemenea, se mentioneaza ca se „spera ca intimidarile la adresa postului PRO TV [Chisinau] vor inceta si ca licenta acestuia va fi prelungita”.

Printe alte subiecte imortante, proiectul de rezolutie evoca faptul ca este inacceptabil sa se considere ca toate protestele sunt acte criminale si calificate drept lovituri de stat.

Amintim ca acesta este doar proiectul rezolutiei, dar care, potrivit unor surse din Parlamentul European, ar putea fi adoptat fara modificari majore.

Ludmila Bulgaru, Bruxelles